Seminarium med skratt och engagemang

Så kan Dalarna lyckas med integrationen. Det var ämnet för det viktiga seminarium som Tankesmedjan Dalarnas framtid arrangerade i Tjärna Ängar i Borlänge.

Lokalen fylldes till bristningsgränsen med en mix av personer som både är födda i Sverige och nyinflyttade.

Detta blev ett engagerat, trivsamt och intensivt seminarium med många frågor, inlägg och framför allt skratt.

I panelen, som leddes av Valbona Shala och Per-Anders Westhed, fanns bland annat Ylva Thörn, landshövding i Dalarna, Adan Ubahle, ordförande för somaliska kvinnor för utveckling i Dalarna, Salam Rashid, Kurdiska minoritetsgruppen Yazidiska, Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen, Malin Hedlund, VD i Säters snickerifabrik och Maslah Omar, en eldsjäl som blev årets Årets Dalahjälte 2017

Under seminariet framkom tydligt att jobb är nyckeln till en lyckad integration. Samtidigt finns en stort behov av arbetskraft i Dalarna. Då förstår vi att nyanlända är en viktig resurs för framtiden i Dalarna.

Magnus Bäckströms, DT, lyfter i sin artikel från gårdagens tankesmedja om integration många intressanta inlägg:
– Det är väldigt konstigt att politiker bara pratar om hur mycket Sverige kan ta emot, men inte ett enda ord om hur mycket Sverige behöver, säger Jan Sundqvist, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Översatt till Dalarnas arbetsmarknad behöver vi under 2018 och 2019 ungefär 4 700 människor bara för att ersätta pensionsavgångarna. Jag räknar med att sysselsättningen kommer att växa med 1 000 till 1 500 personer per år.

Läs hela artikeln här

IMG_1460

 

Landshövding Ylva Thörn

Landshövding Ylva Thör