Gör klimatsmart tågresande tidsmart och pålitligt

Jag har bott i Falun sedan mitten på 1980-talet och under hela tiden haft ett arbete som inneburit regelbundna resor mellan Falun – Stockholm och Falun – Arlanda.
Idag tar det längre tid för resan Falun-Stockholm än det gjorde under perioden med X2000 som slutade trafikera Dalarna för 20 år sedan. Ska det verkligen behöva vara så?

Det är mycket bra att det numera går att åka tåg direkt till och från Arlanda, men det finns fortfarande väldigt mycket att göra för att effektivisera resandet.
Det är klimatsmart att åka tåg, men tåget väljer man bara om det också är tidsmart och pålitligt.

Jag har en svägerska som tidvis veckopendlat mellan Ludvika och Stockholm. Vi har en sak gemensamt:
Vi har väntat…
Vi har väntat på tåg som varit försenade.
Vi har väntat på anslutningar.
Jag har suttit i Gävle och Borlänge och hon i Västerås och Borlänge.
Och vi har inte varit ensamma. Alltfler har väntat. Fler och fler vill åka tåg även om det inte alltid fungerar. Jag är övertygad om att ännu fler skulle välja tåget om det vore pålitligare och innebar mindre väntan genom kortare anslutningstid i Gävle, Borlänge och Västerås.
I Gävle händer det vid flera avgångar att tåget till Falun redan står på spåret när tåget från Stockholm kommer dig. Tyvärr är tåget låst. Det skulle vara till stor hjälp om tåget åtminstone vore öppet så att man kund gå direkt till tåget och fortsätta arbeta i stället för att vänta på en ganska stökig station.
Ska det verkligen behöva vara så?

Skall fler välja klimatsmart tågresande måste det också bli tidsmart och pålitiligt! Då är det väl rimligt att rikta följande frågor till ansvariga:

Vad gör Tåg i Bergslagen för att anpassa tågtiderna så att de passar med anslutningarna till SJ i Gävle, Borlänge och Västerås?
Vad gör Trafikverket för att korta restiderna mellan Dalarna och Stockholm?
Vad gör politikerna för att korta restiderna mellan Dalarna och Stockholm?