”Fler unga måste utbilda sig till tekniker och ingenjörer”

I måndags kväll genomförde tankesmedjan ett seminarium kring hur det är att vara ung i Dalarna. Kring detta för ledarredaktionens Emma Jaenson ett intressanta resonemang i dagens Falu Kurir och på DT.se/opinion.

Här några smakprov från hennes inlägg: ”I skarp kontrast till tidigare generationer, då studier avslutades snarast möjligt och man därefter gick ut i ett yrke som ofta behölls hela livet, är snittåldern för att fullgöra en examen i Sverige i dag 29,7 år. Bara drygt en tredjedel av Dalarnas unga har påbörjat högskole- eller universitetsstudier vid 24 års ålder.

Väl framme vid en examen blir många av dagens unga varse att arbetsgivarnas törst efter universitetsutbildade i populära ämnen som retorik, genusvetenskap och mänskliga rättigheter är tämligen lättsläckt. Inte sällan tvingas unga människor läsa in en andra examen för att den första låg för långt från behovet på arbetsmarknaden.”

”Vilka arbetsuppgifter som utförs på respektive arbetsplats är förstås i ständig förändring. Men sett till vilka verksamheter där framtidsutsikterna är ljusa så handlar det i Dalarna, nu som tidigare, på ett eller annat sätt om skog och malm, bruk och gruvor.”

Läs Emma Jaensons hela artikel här.