Christer Gruhs, ny i tankesmedjans styrelse presenterar sig

Journalistik, sport och lokalrevy har präglat mitt liv sedan tidiga år. Min yrkesbana inleddes som 15-åring vid Falu Kurirens dåvarande lokalredaktion i Dala-Floda. Efter tre år, 1966, ”inkallades” jag till huvudredaktionen i Falun som reporter. Efter något år blev jag arbetsledare för arbetskamrater som alla var äldre och mer rutinerade än jag var.

1977 gick Sveriges Radio in i en ny era genom att starta Sveriges lokalradio. Jag lockades av radiomediet och fick förmånen att bli en i gänget om 14 personer som under Rolf Egil Bergströms ledning skulle ansvara för Radio Dalarnas nyhets- och programverksamhet.

I samband med en intervju i radiohuset med dåvarande landshövding Lilly Hansson hösten 1991 blev jag tillfrågad om jag kunde tänka mig att bli informationschef vid Länsstyrelsen. Tvekade först, men beslöt tacka ja i tron att jobbet skulle innebära ordnade arbetstider och samtidigt ge mig inblick i en ”ny” värld.

Återvände till journalistiken drygt två år senare efter ett möte med Falu Kurirens vd Lennart Bengtsson som lockat med uppdraget som redaktionschef. Tidningen hade hunnit bli en del av Dalarnas Tidningar. Jag hann med uppdragen både som chefredaktör och politisk redaktör innan det 2013 var dags för pension, på dagen 50 år sedan jag steg in på lokalredaktionen i Dala-Floda!

Parallellt med journalistuppdragen har jag också haft förmånen att få ägna mig åt ledaruppdrag inom sporten (fotboll/ishockey) och med att agera i lokalrevy. Att få underhålla publiken i fullsatta salonger som aktör i Björborevyn har varit en ynnest. Att få kolla på hockeymatcher i Björbo ishall är fortfarande en njutning, medveten om många människors stora och ideella insatser innan hallen blev verklighet.

Gift med Iréne och numera bosatt i hennes fädernegård i byn Forsen i Björbo – ett stenkast från Fänforsen. Sonen Tobias bor i Falun och har valt ett yrke som hans föräldrar livligt uppmuntrat.

Christer Gruhs